Mięso wołowe

mięso wieprzowe

Mięso wołowe smakuje idealnie zarówno podane na surowo, jak i przygotowane na ciepło. Jest jednym z mięs o największej ilości wartości odżywczych. Zapewnia odpowiednią ilość kalorii i pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Białko jest głównym składnikiem budującym masę mięśniową, dlatego na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w każdych 100g chudej wołowiny znajduje się około 20g pierwszorzędnego białka. Osoby ceniące sobie zdrową żywność oraz sportowcy docenią odpowiedni skład tłuszczu w mięsie wołowym. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, tak i mięso wołowe posiada znacznie mniej tłuszczu niż jeszcze 30 lat temu. Co więcej, aż połowa z tego tłuszczu to dobry dla zdrowia tłuszcz nienasycony. Wołowina bogata jest w witaminy B6 i B12, pomocne w budowie i dotlenieniu tkanek mięśniowych. Mięso wołowe jest niezwykle wartościowym mięsem, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie. Z uwagi na swą smakowitość doceniana jest też przez wymagających smakoszy.